Arto Rastaan tarina

Arto Rastas HelmiSimpukka ravintola kokki

Keittiömestari loi uran huoltoasemalta huippuravintoloihin – ja palasi takaisin

Ravintoloitsija Arto Rastaan polveilevan uran punaisena lankana on aina toiminut rakkaus hyvään ruokaan. Nyt keittiömestari kertoo, miten päätyi takaisin ensimmäiseen, 25 vuoden takaiseen työpaikkaansa.

Arto Rastas kuvailee itseään kokiksi, joka ei koskaan löytänyt vain yhtä polkua kuljettavakseen. 

Sen huomaa, kun katsoo kiireisen keittiömestarin mittavaa uraa. Rastas voitti vuonna 2005 Suomen Vuoden Nuoren kokin tittelin, ja jatkoi samana vuonna voittoon kansainvälisessä nuorten kokkien kilpailussa. Sen jälkeen mutkitteleva ja monihaarainen urapolku on vienyt Rastaan Suomen kokkimaajoukkueeseen, Suomen suurlähetystökokkien kouluttajaksi ja suomalaisen ruoan sanansaattajaksi maailmalla. Siinä sivussa tamperelaistunut Rastas on pyörittänyt useita huippuravintoloita, yksityistä kokkikoulua Kulinaarista instituuttia sekä catering-toimintaa. 

Tahti näytä vieläkään hiipumisen merkkejä: keväällä Rastas avasi monisataapaikkaisen Periscope-ravintolakokonaisuuden Tampereelle ja syksyllä aukeaa uudenlainen tapas-ravintola Penélope Helsinkiin. 

 

Paluu juurille HelmiSimpukkaan

Fine dining -ravintoloissaan molekyyligastronomiaakin tutkinut ja soveltanut Rastas ei silti tyydy purjehtimaan valkoisten pöytäliinojen keskellä pikkusormi pystyssä. Kursailematon katuruoka ja kotiruoka ovat yhtä lailla hänen sydäntään lähellä. Siksi Rastas yllättyi iloisesti, kun sai viime keväänä puhelun HelmiSimpukasta. Sen ruokalistaa oltiin uudistamassa, ja Rastasta pyydettiin projektiin mukaan. 

Ruokalistan uudistushanke HelmiSimpukassa tarkoitti keittiömestarille paluuta omille juurilleen. Rovaniemen oma poika sai nimittäin ensimmäisen työpaikkansa vain 14-vuotiaana Napapiirin Shell HelmiSimpukasta. Bensatankkien pesu vaihtui pian patonkien täyttämiseen, ja pian nuori Rastas pääsi HelmiSimpukan keittiöön nuijimaan porsaanleikkeitä ja tekemään ihan oikeaa ruokaa asiakkaille.

Jo tuolloin ruoka tehtiin HelmiSimpukoissa tehtiin itse, alusta alkaen. Rastas muistelee, että keittiössä ruoka ei tullut lautasille pusseista ja purkeista, vaan käsityön määrä oli iso. 

“Esimerkiksi – pohjoisessa kun oltiin – poronkäristys kuului olennaisena osana meidän ruokalistaan. Jäistä poronlihaa oli aikamoinen työ vuolla siellä keittiössä.” 

Napapiirin HelmiSimpukasta tie vei ravintolakouluun ja sittemmin Helsinkiin.

“HelmiSimpukassa sain kuitenkin ensimmäisen kosketukseni ammattikeittiöön – ja kipinän, joka vei minut tälle uralle”, Rastas muistelee.

Nyt, 25 vuotta myöhemmin, Rastas on tuonut omat ideansa ja intohimonsa HelmiSimpukan uudelle listalle. 

 

Hyvää ruokaa pitää voida nauttia missä vain

Rastas mainitsee kantavaksi ruokafilosofiakseen sen, että hyvä ruoka ei katso paikkaa, vaan sitä voi nauttia missä vain. 

“Tarvitaan vain ruokaan kunnianhimoisesti suhtautuva ja asiakasta kunnioittava kokki ja hyvät raaka-aineet.” 

Tältä pohjalta Rastas lähti työstämään uutta listaa HelmiSimpukka-asemille. Listalle löysi muun muassa annos, jota Rastas jo pienenä poikana vuoli pataan Napapiirillä. Raaka-aine on oikeaa poroa eikä riistakäristysten saksanhirveä. 

“Kiinnitimme erityistä huomiota laadukkaisiin raaka-aineisiin. Kaikki pääraaka-aineet ovat uudella listalla 100-prosenttisesti suomalaisia. Sieltä löytyy poron lisäksi metsäsieniä, juureksia, puolukkaa, lohta ja nyhtökauraakin”, Rastas kertoo. Skandinaavisen keittiön rinnalle hän toi makuja myös kauempaa. Esimerkiksi vegaanisen falafel-annoksen inspiraatio ammennettiin Välimeren keittiöstä. 

Nyt, puoli vuotta myöhemmin, työ on valmistunut ja Rastas on innoissaan.

“Olin otettu ja ylpeä siitä, että minut muistettiin ja työni oli huomattu HelmiSimpukassa. Tämä on ollut todella mielenkiintoinen projekti”, Rastas sanoo. 

HelmiSimpukan uusi ruokalista on kaikilla asemilla 31.10.2018.

helmisimpukka.fi/uusiruokalista

Ravintoloitsija palasi juurilleen

Keittiömestari Arto Rastas on lukuisten omien ravintoloidensa koulima ammattilainen, joka suhtautuu ruokaan intohimolla. Katso, miten Rastas palasi tänä vuonna takaisin aivan ensimmäiseen työpaikkaansa, HelmiSimpukan keittiöön.